Minder dan 25 gram eiwit eten, 2 dagen per week(hoeft niet opeenvolgend).

In de zomer van 2013 was er een docu op de BBC over een tweeling van 45 die totaal verschillend leefde.
Broer 1 is vega, sport veel en vast 2 a 3 maanden per jaar. Broer 2 is journo en rookt, drinkt en eet bij MacDo.

Broer 2 wil graag gezonder leven en ook vasten, dit ging niet lukken. Naar aanleiding van zijn probleem heeft een Britse universiteit uitgezocht wat is eigenlijk gezond aan vasten? Zij kwamen tot de ontdekking dat vasten eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Vasten wordt vaak geassocieerd met ontgiften, maar het vasten zelf produceert enorm veel gifstoffen. De conclusie was dat als je op 1 dag minder dan 25 gram eiwit eet dat gelijk staat aan een week vasten, doe je dat 2 dagen per week dan staat dat gelijk aan 2 a 3 maanden vasten per jaar. Hun conclusie was: Als je 2 dagen in de week minder dan 25 gram maar meer dan 20 gram eiwit eet dan gaat je lichaam 2 dagen per week in reparatie mode (meer dan 25 gram eiwit eten gaat je lichaam in actie mode).

Masja en ik wilden net rond die tijd weer eens een week gaan sapvasten. Iedereen die wel eens heeft ge-sapvast weet dat je dat moet plannen, een goede week uitzoeken zonder feestje, etentjes en dergelijke. In september 2013 zijn wij begonnen met 2 dagen in de week minder dan 25 gram eiwit te eten(maandag en woensdag). Dat bleek erg eenvoudig. Veel makkelijker dan sapvasten.

Wel Niet
Fruit Vlees, vis, zuivel
Eigeel Eiwit

Groenten

Pas op voor Avocado en sommige olijven
Rijstwafels, spelt crakers. Tarwe, brood dus en musli
Mayonaise  
Rijst, pompoen, bataat Aardappel
Padestoelen, Championen hamburger  
Pecannoten, pijnboom pitten, pinda's Macadamia

Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar..........
Ik ben 5 kilo afgevallen en stabiel op 66-68 kilo, mijn streef gewicht. Heb veel meer energie, voel me beter in mijn vel en eet/drink de andere 5 dagen per week, zonder ergens op te letten, kaas, worst, wijn en brood.

Mijn 2 dagen dieet:
Ontbijt: een banaan, een kiwi en/of een appeltje. Veel water drinken. 1-2 gram eiwit
Lunch: 4x Spelt crackers met sandwichspead, marmite, aardbeien. 2-3 gram eiwit
Diner: Rijst met groenten en voor de resterende 15-17 gram eiwit, noten (pecan bevat de mindste hoeveelheid eiwit), bonen (linzen en kikkererwten bevatten weinig eiwitten), zwarte spaanse olijven, falafel en zelfs sommige soya/vega burgers bevatten maar weinig eiwit. Bij de falafel kan je gewoon knoflook saus maken van mayo en knoflook of een beetje satesaus.

Masja's 2 dagen dieet:
's Ochtends een klein bakje yogurt dan fruit, rauwkost en rijstwafels door de dag heen. Samen eten we het avondmaal.

Het is in het begin veel etiketten lezen voor de hoeveelheid eiwit, maar na een paar weken weet je precies wat lekker is en lekker combineert

Zie: http://www.voedingswaardetabel.nl/